Wanneer kan een peuter zelf eten?

Wanneer kan een peuter zelf mee eten?

Zodra je kind geen baby meer is, dus ongeveer vanaf de eerste verjaardag, kun je beginnen het te leren om zelf te eten. Peuters willen ook niets liever dan dingen zelf doen. Zelf eten vraagt wel veel oefening. Daar moet je als ouder geduld voor opbrengen.

Samen eten aan tafel

Samen eten is gezellig en een kind leert er veel van, bijvoorbeeld hoe je een boontje aan je vork prikt. Peuters imiteren graag wat ze anderen zien doen. Dat is de beste manier om het te leren, vooral als je de sfeer gezellig houdt en je kind prijst voor alle inspanningen.

Soms kan het wel eens handig zijn om een kind vooruit te laten eten, maar dan mist het wel belangrijke leermomenten.

Kliederen aan tafel hoort erbij!

Ouders kunnen het soms moeilijk aanzien als hun peuter kliedert met het eten. Je kunt de neiging voelen om je kind dan maar even snel te voeren, maar dat kun je beter niet doen, ook al is de verleiding groot. Alleen door veel te oefenen kan een peuter leren om zelf te eten. Knoeien hoort daar gewoon bij. Te lang doorgaan met voeren houdt je peuter klein. Zorg dat alles klaar is als je kind aan tafel gaat. Peuters kunnen niet zo goed wachten. Gebruik een kinderstoel waar je kind niet uit kan vallen. Kies bestek en servies dat is afgestemd op peuterhandjes. Om kruimels en spetters op te vangen kun je een stuk doorzichtig plastic onder de kinderstoel leggen.

Met een lepel eten

Geef je kind een compliment als het lukt om eten op de lepel te krijgen. In het begin moet je misschien nog wel eens een handje helpen. Het is voor peuters nog heel moeilijk om eten op de lepel te scheppen en het naar de mond te brengen. Dat is echt een hele inspanning. Voer je kind als je merkt dat het moe wordt en de aandacht verliest. Verminder je hulp als je merkt dat je kind steeds handiger wordt met de lepel.

Smaak en proeven

Dat je peuter met de rest van het gezin mee gaat eten betekent niet dat hij of zij ook meteen alles lust. Kinderen moeten de kans krijgen om hun smaak te ontwikkelen. Bovendien moeten ze wennen aan voedsel waar je wat langer op moet kauwen.

  • Laat je kind regelmatig nieuwe dingen proeven. Geef nieuw eten in een kleine portie samen met dingen die het al lust. Vertel hoe dat nieuwe eten heet.
  • Geef je kind een complimentje als het dat nieuwe eten proeft.
  • Mocht je kind het niet lekker vinden, laat het dan zo. Dring niet verder aan. Probeer het na een paar weken opnieuw.
  • Bedenk dat de meeste mensen dingen hebben die ze niet lusten of hebben moeten leren eten. Het doel voor je kind is om de smaak te ontwikkelen en afwisselend te leren eten, net zoals de rest van het gezin.

 

Heb je een vraag?