Omgaan met een kind dat onzeker is
Kinderen ontwikkelen zich razendsnel. Ze leren elke dag iets nieuws en de gebeurtenissen om hen heen spelen een grote rol in het vormen van hun persoonlijkheid. Voor sommige kinderen gaat dat soepel en met veel zelfvertrouwen, terwijl anderen zich onzeker kunnen voelen over allerlei dingen. Of het nu gaat om nieuwe situaties, interacties met anderen of simpelweg het proberen van iets nieuws – onzekerheid kan ervoor zorgen dat een kind zich terugtrekt in zijn veilige schulp in plaats van de wereld te verkennen.
Zo ziet onzekerheid er uit
Onzekerheid kan zich op veel manieren uiten. Sommige kinderen worden stil en teruggetrokken, terwijl anderen boos of verdrietig reageren. Ze kunnen aarzelen om nieuwe dingen te proberen, bang zijn om fouten te maken of veel bevestiging zoeken van volwassenen. Als ouder kan het soms lastig zijn om te zien hoe je kind worstelt, maar het is belangrijk om te onthouden dat dit een normaal onderdeel is van opgroeien.
Hoe kun je je kind helpen meer zelfvertrouwen te krijgen
Gelukkig kun je als ouder veel doen om je kind te helpen omgaan met onzekerheid en stap voor stap meer zelfvertrouwen op te bouwen. Hier zijn een paar handige tips:
- Geef complimentjes
Laat je kind weten dat het goed is zoals het is. Complimenteer inspanningen, niet alleen resultaten. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik ben trots op hoe hard je hebt geprobeerd.’ Is je kind verlegen, maar praat het tijdens een feestje toch met een onbekend kind? Laat dan weten hoe dapper je dit vindt, ook al was het maar een klein gebaar.
- Moedig kleine stapjes aan
Help je kind om nieuwe dingen in kleine stapjes te proberen. Elk succes, hoe klein ook, kan je kind meer zelfvertrouwen geven. Als je kind bijvoorbeeld bang is om op een klimrek te klimmen, begin dan met samen naar het rek toe lopen. Laat je kind vervolgens alleen op het laagste gedeelte staan en bouw het stap voor stap op.
- Wees een voorbeeld
Laat zien hoe je zelf met onzekerheid of fouten omgaat. Als jij laat zien dat het oké is om iets spannend te vinden, leert je kind dat ook. Vertel bijvoorbeeld over een moment waarop je zelf iets eng vond, zoals spreken voor een groep, en hoe je daarmee omging. ‘Mama was ook zenuwachtig, maar ik heb rustig ademgehaald en daarna ging het goed.’
- Zorg voor een veilige omgeving
Geef je kind een plek waar hij of zij zich gehoord en gesteund voelt. Laat je kind weten dat het bij jou terecht kan. Als je merkt dat je kind bijvoorbeeld nerveus is over een toets, bied dan aan om samen te oefenen. Laat je kind weten dat fouten maken erbij hoort en dat je sowieso trots bent op zijn of haar inzet.
Groeien kost tijd
Onzekerheid verdwijnt niet van de ene op de andere dag. Net als dat je kind een paar centimeter per jaar groeit, kost het ook tijd om het zelfvertrouwen te laten groeien. Soms zal je kind terugvallen in oude gewoontes, en dat is helemaal oké. Blijf geduldig en ondersteunend, ook als het even wat minder goed gaat.
Wanneer kun je extra hulp inschakelen
Soms kan de onzekerheid van een kind zo groot zijn dat het een belemmering vormt voor het dagelijks leven. Als je merkt dat je kind erg angstig is, veel sociale situaties vermijdt of zichzelf heel negatief beoordeelt, kan het helpen om professionele hulp in te schakelen. Een kinderpsycholoog of coach kan samen met jou en je kind werken aan het opbouwen van meer zelfvertrouwen.