“En wanneer komen er kinderen?” Zo geef je antwoord op deze vraag

Omgaan met de verwachting van gezinsuitbreiding

Als jij en je partner een tijdje samen zijn, krijgen jullie waarschijnlijk steeds vaker de vraag of jullie kinderen willen. Hoopvolle ouders of vrienden en familie kunnen misschien niet wachten om jullie kindje te ontmoeten.  Ongeacht of je dat wel of niet wilt of misschien wel kunt, kan je deze vraag als vervelend ervaren. In dit artikel leggen we je uit hoe je met deze vraag om kunt gaan. Lees je mee?
 

Bepaal jullie antwoord

Natuurlijk is het belangrijk dat jij en je partner communiceren over jullie eigen wens. Misschien weet de een zeker dat hij of zij kinderen wil en  twijfelt de ander. Maar wanneer jullie als koppel gevraagd wordt of er kinderen komen, is het slim om samen één antwoord te geven, zoals: “we zijn er nog niet over uit”. Door een antwoord vanuit jullie samen te communiceren, weet de gesprekspartner dat jullie samen over het onderwerp hebben gepraat en ermee bezig zijn. Dit voorkomt vragen als: 'Oh, ik dacht dat jij sowieso kinderen wilde’. 

Het is natuurlijk helemaal aan jullie wat jullie gezamenlijke antwoord is. Wanneer jullie bijvoorbeeld problemen ervaren met zwanger worden, kan je er samen voor kiezen of je dit aan mensen vertelt of niet. Bespreek de situaties of relaties en welke details je met welke groep deelt. Door deze grenzen met elkaar te bespreken, voorkomen jullie 

Natuurlijk hebben ook jullie vast contacten met wie je wél je persoonlijke antwoord bespreekt. Het is bijvoorbeeld logisch om met een goede vriend of vriendin te bespreken wat het ouderschap voor haar inhoudt, als je zelf twijfelt of juist enorm uitkijkt naar het zelf hebben van kinderen.  
 

Steun elkaar in het gesprek

Mocht een van jullie na jullie antwoord toch nog de opmerking krijgen: 'Oh, ik dacht dat jij sowieso kinderen wilde’, steun elkaar dan. Leg uit dat jullie erover in gesprek zijn en dat het een keuze is die je samen als koppel maakt. Je kunt bijvoorbeeld antwoorden: “Klopt, ik heb altijd gedacht dat ik graag kinderen zou willen. Maar mijn partner maakte me bewust van de impact op het leven dat we nu hebben, en nu zijn we samen in gesprek of daar ruimte in is voor kinderen.” 
 

Maak anderen bewust 

Je hoeft niet van iedereen de vraag naar jouw kinderwens te tolereren. Zo mag een potentiële werkgever er in een sollicitatiegesprek niet naar vragen. Maar het kan zijn dat jij de vraag ook van anderen onprettig vindt. Dat is heel normaal en kan je aangeven bij de ander. Bijvoorbeeld door te zeggen: “Ik vind het attent dat je er naar vraagt, maar ik hou dit liever voor mezelf. Als  ik erover wil praten, weet ik je te vinden.” Je kunt de vraag beantwoorden met een vraag: “Waarom stel je me die vraag?”. Zo laat je de ander meteen nadenken over of het wel gepast is om die vraag te stellen. 
 

Wel aan vrouwen, niet aan mannen

Vrouwen krijgen doorgaans vaker vragen over hun kinderwens dan mannen. Dat is jammer, kinderen heb je namelijk samen. Vrouwen krijgen vaker deze vraag omdat mensen soms verwachten dat zij de grootste zorgtaken op zich zullen nemen. Ook hierin is steun weer heel belangrijk. Als vrouw kan je aangeven dat je niet weet of je je carrière of ambities wel wilt combineren met het krijgen van kinderen, als man is het belangrijk om je partner daarin te steunen en bij te springen wanneer mensen hier veroordelende  vragen over stellen. 
 

Wel het gesprek aan gaan

Vind je het niet vervelend dat iemand vraagt naar jullie kinderwens? Dan kan praten over kinderen natuurlijk ook een heel mooi gesprek zijn. Zo weten je ouders waarschijnlijk nog precies of en waarom zij hun twijfels hadden en wat het krijgen van kinderen betekende in hun leven. Hun lessen en conclusies kunnen waardevol zijn voor de mogelijke twijfels of uitdagingen die jullie hebben.

 

Bij jou in de buurt