Gezond eten en je puber

Voeding

Gezond eten en een gezond gewicht voor je opgroeiende tiener: daar kun je zelf thuis van alles aan doen. Zoals gezonde maaltijden serveren en het goede voorbeeld geven. Zelfs als je kind op de middelbare school of mbo zit, speel je als ouder een belangrijke rol in de keuzes van je kind! Bijna de helft van de jongeren vindt bovendien dat hun ouders een belangrijke rol spelen in het sturen van hun eetgedrag. 

Wat heeft je kind nodig?

Als je zelf eet volgens de Schijf van Vijf, zal je puber dat ook doen. Natuurlijk zijn er verschillen per persoon. Het ene kind sport heel veel of zit in een groeispurt, en kan daardoor wel wat extra producten uit de Schijf van Vijf gebruiken. Terwijl de ander liever gamet of de kleinste van de klas is, en dus wat minder nodig heeft dan gemiddeld. Met de Schijf van Vijf voor jou tool kun je zien wat jouw kind ongeveer nodig heeft.

Iets te snoepen?

Pubers hebben vaak honger. Niet zo verwonderlijk, want ze groeien nu heel hard. Het is prima om tussen de maaltijden door wat te eten, maar maak daar wel bewuste keuzes in. Geef ze het liefst iets uit de Schijf van Vijf, dus wat groente, fruit of een belegde volkoren boterham, tosti of volkoren knäckebröd.  Toch iets snoepen, houd het dan klein. Een koekje of een dropje bijvoorbeeld.

Praten met je puber

Omdat je kind steeds zelfstandiger wordt, is het belangrijk dat jullie met elkaar praten over gezonde voedselkeuzes en dat jullie daarover afspraken maken. Er bestaan helaas geen wondertips die van toepassing zijn op iedere tiener in elke situatie. Maar er zijn wel algemene tips die goed kunnen werken. Kinderpsycholoog Tischa Neve geeft in dit filmpje een paar tips:

Meer tips, bijvoorbeeld over het maken van afspraken of omgaan met verleidingen, vind je op de website van het Voedingscentrum.

Voedingscentrum_logo
 

Hulp nodig of vragen?