“Mama, papa, ik ben homo”, en nu?
Veel ouders zeggen dat ze altijd en onvoorwaardelijk van hun kind houden. Het is belangrijk dat kinderen dat gevoel ervaren, omdat het hen de vrijheid geeft om echt zichzelf te zijn. Bijvoorbeeld wanneer je kind op hetzelfde geslacht valt en dus homoseksueel is. Wanneer een kind zich veilig en geliefd voelt thuis, is het dan vaak gemakkelijker om uit de kast te komen, te vertellen dat hij of zij op hetzelfde geslacht valt. Maar hoe reageer je op die boodschap, wanneer je kind de moed heeft verzameld om je te vertellen dat hij of zij homo is?
Geloof je kind
Sommige kinderen weten al heel snel dat ze op mensen van hetzelfde geslacht vallen. Sommige ouders hebben ook al een vermoeden wanneer hun kind opgroeit. Maar voor andere ouders komt het misschien als een verrassing. Ongeacht of je de boodschap van je kind had zien aankomen of niet, is het belangrijk om je kind serieus te nemen.
Toon je liefde
Voor je kind is dit een spannend moment. Juist nu heeft hij of zij het vaak nodig om zich veilig en geliefd te voelen. Geef hem of haar een knuffel, vertel dat het je niets uitmaakt en dat je hoe dan ook van hem of haar houdt. Zo stel je je kind gerust.
Praat erover
Nu het hoge woord eruit is, kan je met je kind praten over homoseksualiteit. Heeft hij of zij vragen hierover? Misschien kan je hier zelf veel over vertellen, maar er zijn ook steeds meer boeken en films die kinderen uitleggen wat homoseksualiteit is en die goede voorbeelden geven voor kinderen. Misschien heb je zelf ook wel vragen aan je kind. Bedenk je of het nu een goed moment is om die te stellen, of dat je er beter later op terug kunt komen.
Bereid je kind voor op de omgeving
Je kind is nu voor jou “uit de kast”. Maar hoe zit dat op school? Bij opa en oma? Of bij de voetbalvereniging? Je zult als ouder merken dat sommige mensen anders reageren op homoseksualiteit dan anderen. Het is belangrijk om je kind voor te bereiden om de mogelijke reacties. Bespreek samen waar je kind wel of niet uit de kast wil zijn en hoe jullie dat aan kunnen pakken. Onthoud hierbij dat de wil van je kind leidend is. Hij of zij moet zich op zijn of haar gemak voelen.
Daarnaast kan je ook op zoek gaan naar mensen in de buurt die homoseksueel zijn. Hier is op internet veel over te vinden, zoals platform Jong&Out. Het kan goed zijn om je kind in contact te brengen met rolmodellen en ervaringsdeskundigen met wie ze kunnen praten.
Blijf praten
Ook nadat je kind uit de kast is gekomen, is het belangrijk om over seksualiteit te blijven praten. Bijvoorbeeld in de pubertijd, als het eerste vriendje of vriendinnetje mee naar huis komt of wanneer je kind voor het eerst seks heeft. Door open te blijven praten, blijf je je kind dat veilige en vertrouwde gevoel geven.