Hoe ga je om met een moeilijke eter?

eten

Veel ouders krijgen er op een bepaald moment mee te maken: een kind dat zijn mond stijf dicht houdt bij het avondeten, weigert om ook maar één hap groente te proberen of alleen nog maar pasta zonder saus wil eten. Dit kan behoorlijk frustrerend zijn, zeker als je kind eerst wél alles leek te lusten. Maar hoe komt het eigenlijk dat sommige kinderen zo moeilijk eten? En hoe kun je daar als ouder het beste mee omgaan?

Een eigen wil

Moeilijk eten bij kinderen is heel normaal en komt vooral veel voor tussen de één en vijf jaar. In deze leeftijdsfase worden peuters en kleuters zich steeds bewuster van hun eigen wil en proberen ze controle uit te oefenen op de wereld om hen heen. Eten is daar een perfect middel voor. Ze ontdekken dat ze zelf kunnen bepalen wat ze wel en niet doorslikken, en dat ze met hun gedrag een reactie bij jou uitlokken.

Oeroude bescherming

Jonge kinderen zijn van nature wantrouwig tegenover nieuwe smaken. Tegenwoordig zorgt dit er vooral voor dat kinderen eerst twintig keer een boontje moeten zien, voordat ze besluiten om er een te proberen. Maar vroeger had dit mechanisme een duidelijk doel: bescherming bieden tegen het eten van giftige planten of bessen.

Bah, stukjes!

Voor veel kinderen zijn ook bepaalde smaken en texturen reden om voedsel te weigeren. Slijmerige tomaten, vezelige vleesstukjes of rubberige champignons? Nee dank je! Ook eten met draadjes of velletjes, zoals mandarijnen of boontjes, kunnen voor weerstand zorgen.

Zo help je je kind

Het liefst wil je dat je kind gezond eet, zonder dat iedere maaltijd verandert in een strijd. Hoe pak je dat aan?

  • Maak er geen strijd van

Hoe meer druk je op je kind legt om te eten, hoe groter de kans dat het zich verzet. Dwingen om ‘nog één hapje' te nemen kan averechts werken, en eten juist negatief maken. Probeer rustig te blijven, hoe moeilijk dat soms ook is.

  • Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren vooral door te kijken naar wat jij doet. Als jij zelf met lange tanden aan de groente zit, zal je kind dat waarschijnlijk ook doen. Eet dus gezellig mee en laat zien dat je zelf geniet van gevarieerd eten.

  • Bied eten op een neutrale manier aan

Dwing je kind niet om te eten, maar laat het eten er gewoon zijn. Soms duurt het even voordat een kind iets nieuws accepteert, maar als je het zonder druk blijft aanbieden, is de kans groter dat het vanzelf komt.

  • Maak eten leuk en voorspelbaar

Sommige kinderen eten beter als ze weten wat ze kunnen verwachten. Betrek je kind bij het koken, laat het zelf een ingrediënt kiezen of maak het bord aantrekkelijk door met kleuren of figuren te spelen. Een bloemkoolboompje en een wortelzonnetje maken een bord eten net wat spannender.

  • Laat je kind meebeslissen

Kleine keuzes geven kan helpen om je kind betrokken te houden. Vraag bijvoorbeeld: ‘Wil je liever bloemkool of broccoli?’ Zo krijgt je kind het gevoel dat het iets te zeggen heeft, zonder dat jij de controle verliest.

  • Probeer kleine stapjes en herhaling

Een kind moet soms wennen aan een nieuwe smaak. Begin klein: laat je kind eerst een mini-hapje proeven zonder druk. Zelfs als het alleen maar likt aan een sperzieboon, is dat al een stap vooruit. Blijf het regelmatig aanbieden, want vaak is het een kwestie van gewenning.

  • Accepteer dat er fases zijn

Het ene moment lijkt je kind alles te eten, het volgende moment wil het alleen nog maar droog brood. Dat is normaal. Hoe minder aandacht je eraan geeft, hoe sneller zo’n fase vaak weer overgaat.

Wanneer is het tijd om hulp te zoeken?

Soms is moeilijk eten meer dan een fase. Als je kind helemaal weigert te eten, extreem weinig voedingsstoffen binnenkrijgt of afvalt, kan het goed zijn om advies te vragen. Ook als eten structureel een bron van stress wordt in huis, kan het fijn zijn om hulp te zoeken. Je kunt hiervoor altijd terecht bij het consultatiebureau of je huisarts. Zij beoordelen of er reden is voor verder onderzoek of extra begeleiding.

Gelukkig is kieskeurig eten meestal een tijdelijke uitdaging. Met geduld, herhaling en een positieve aanpak leren de meeste kinderen vanzelf steeds meer te eten. Dus tot die tijd: adem in, adem uit en heb vertrouwen dat het goed komt!

Bij jou in de buurt