Het verschil tussen sociaal en social media

Het verschil tussen sociaal en social media

Social media is een leuke manier om in contact te blijven met de buitenwereld. Dat heeft het afgelopen jaar ook zeker geholpen. Maar social media kan ook stress opleveren en zelfs het gevoel van eenzaamheid vergroten. Hoe leer je kinderen op een gezonde manier om te gaan met social media?

Tegenwoordig komen kinderen vaak al tussen de 6 en 12 jaar voor het eerst in aanraking met sociale media. Ze krijgen een mobiele telefoon, kijken video’s op YouTube, spelen spelletjes online en chatten daarbij met andere spelers of ze maken hun eerste TikTok-, Snapchat- of Instagram-account aan waar ze vervolgens uren zoet zijn met het bekijken en delen van foto’s en filmpjes. 

Veel ouders maken zich zorgen over de hoeveelheid tijd die hun kinderen online doorbrengen en weten eigenlijk niet goed wat hun kinderen online doen en of ze daar op een veilige manier mee omgaan. Het is goed om als ouder op tijd te beginnen met praten over dit onderwerp en om duidelijke afspraken te maken met je kind.

 

1. We bepalen samen wat de grenzen zijn
Maak afspraken over hoe vaak en hoe lang je kind op social media mag. Maak ook afspraken over momenten waarop het hele gezin de telefoon, laptop of tablet een tijdje aan de kant legt. Spreek tot slot af dat jullie af en toe samen kijken wat je kind allemaal doet op social media. Dat kan op een speelse manier waarbij je ook interesse toont in de filmpjes en foto’s die je kind interessant vindt.

 

2. Niet alles wat je ziet is waar
Maak je kind bewust van het feit dat beelden gemanipuleerd kunnen worden en dat het vaak niet duidelijk is welke informatie waar is en welke niet. Als je Instagram moet geloven zijn alle vrouwen slank en alle mannen topsporters. Leer ze om kritische vragen te stellen bij wat ze zien en lezen. ‘Kan dit eigenlijk wel?’ ‘Is dit logisch?’ ‘Wat zeggen andere websites hierover?’

 

3. Geen persoonlijke gegevens delen
Maak duidelijk dat, net als in het echt, het belangrijk is jezelf te beschermen tegen onbekenden. Sommigen zijn aardig, maar sommigen niet en online is dat nog veel moeilijker te bepalen dan daarbuiten. Leer ze dat ze nooit persoonlijke gegevens delen zoals hun achternaam, woonplaats, leeftijd of adres. Ook op beeldmateriaal, zoals filmpjes en foto’s, mogen geen persoonlijke kenmerken zichtbaar zijn zoals straatnaamborden.

 

4. Pesten gebeurt ook online
Of misschien tegenwoordig wel juíst online. Cyperpesten is een probleem dat lastig aan te pakken is. Je kind moet dus zelf leren hoe ze zich kunnen beschermen tegen deze ‘cyber bully’s’. Bijvoorbeeld door hen te blokkeren en hun berichten te rapporteren bij het platform.
 

5. Social media is een aanvulling maar geen vervanging van echt sociaal contact
Misschien wel de belangrijkste. Social media is leuk en makkelijk maar het is geen vervangen van écht contact. Vriendschap heeft meer nodig: samen buiten spelen, samen knutselen, lachen, stoeien, skateboarden, verkleden, sporten, eten enzovoort.

Bij jou in de buurt