Geef speelgoed een tweede leven

Geef speelgoed een tweede leven

Alle cadeautjes zijn uitgepakt en iedereen geniet van zijn of haar nieuwgekregen schatten. In Nederland zijn kinderen gewend aan het bezitten van veel speelgoed. Dat is een luxe die voor hen normaal is. En elke verjaardag, Sinterklaas en Kerstmis komen daar nieuwe spullen bij. Een kind heeft niet één pop, maar wel 5 of meer. Kratten met Lego, speelgoedauto’s en spelletjes, knutselspullen en verkleedkleren zijn ook geen uitzondering. En dan zijn er natuurlijk nog de spelcomputers waar vrijwel ieder kind van 6 jaar en ouder er wel een van heeft. 
 

Maak je kind bewust: dit is een luxe, geen recht

Toch zijn er in Nederland ook kinderen die het met veel minder moeten doen. Doordat hun ouders er gewoonweg geen geld voor hebben om hun kind steeds maar weer met nieuw speelgoed te verwennen. Met het nieuwe jaar voor de deur is het dus misschien tijd om eens flink de kasten door te spitten en te kijken welk speelgoed misschien wel doorgegeven kan worden aan een ander kind. Dat is niet alleen geweldig voor het kind dat weinig heeft, maar helpt ook om kinderen die juist heel veel hebben, bewust te maken dat dit een luxe is en geen recht. Daarnaast leert een kind zo om te delen met anderen.
 

Samen spelen, samen verdelen

Nu klinkt het makkelijk: een grote vuilniszak pakken en lukraak speelgoed erin te stoppen om weg te geven. Maar voor de meeste kinderen is dat helemaal niet zo voor de hand liggend. Het is toch hun speelgoed? Het is dus goed om je kind echt te betrekken bij dit proces. Begin met een stukje uitleg. Vertel dat er kinderen zijn die bijna geen speelgoed hebben terwijl hij of zij juist héél veel speelgoed heeft. Bepaal vervolgens samen de regels voor het selecteren van speelgoed dat weg mag en wat niet. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat het speelgoed waar je kind al heel lang niet meer mee heeft gespeeld best weg zou kunnen. Hou er daarbij wel rekening mee dat, zodra je dat ‘verwaarloosde’ speelgoed uit de kast haalt, jouw kind ineens kan beseffen dat het helemaal vergeten was dat dat speelgoed er nog was en daar plotseling heel graag weer mee wil spelen.
 

Wat mag weg en wat zijn de twijfelgevallen?

Een andere tactiek is dus misschien handiger. Bijvoorbeeld door al het speelgoed in huis te verzamelen en uit te stallen op de grond. Je kind mag dan eerst al het speelgoed ertussen uit halen waarvan het zeker weet dat het weg mag. Laat het vervolgens 5 dingen kiezen die twijfelgevallen zijn. Daar mag je kind dan bijvoorbeeld nog twee dagen mee spelen om te bepalen of het écht moet blijven of toch weg kan.
 

Inleveren bij een inzamelpunt

Tot slot is het voor een kind ook fijn om zelf te ervaren dat die spullen naar een goed doel gaat. Lever het oude speelgoed daarom samen in bij de kringloopwinkel, de speel-o-theek of bij het lokale inzamelpunt in de buurt. Geef je kind daarna ook complimenten en fantaseer samen over hoe blij een ander kind zal worden van die ene speelgoedauto, knuffel of pop.
 

Oud maar toch weer nieuw

Wanneer het speelgoed is verdeeld kun je het speelgoed dat mocht blijven samen opruimen. Maar misschien heeft je kind ook wel ontdekt dat het eigenlijk heel veel spullen heeft waar hij of zij eigenlijk niet meer aan gedacht had en zien je jouw zoon of dochter ineens weer rondrennen met een knuffel of speeltje waar het al een jaar niet had omgekeken. Zo krijgt AL het speelgoed in jullie huis een tweede leven!