Geef jij altijd het goede voorbeeld?
Zodra je vader of moeder wordt, ben jij minimaal de komende 15 jaar het grote voorbeeld voor je kind. Ben jij je daar dagelijks bewust van? Waarschijnlijk niet. Natuurlijk vertel je je kind wat wel en niet mag, maar wist je dat je kind het meest leert van jouw eigen gedrag? Dat betekent dus dat er behoorlijk wat druk op je schouders ligt om eens kritisch naar je gedrag te kijken en te toetsen of dat aansluit op wat jij je kind wilt leren. Zo kun je bijvoorbeeld je kind willen leren om rustig te blijven wanneer er dingen niet lukken en niet te gaan stampen en schreeuwen. Maar hoe ga jij zelf om met je frustraties? Als jij zelf regelmatig staat te schreeuwen, is het niet realistisch om te verwachten dat je kind in dezelfde situatie heel rustig blijft.
Niemand is perfect
Uiteraard is het niet de bedoeling dat je vanaf nu krampachtig gaat proberen de perfecte ouder te zijn. Dat is onmogelijk en ook niet het beeld dat je jouw kind wilt meegeven. Ieder mens maakt fouten en dat is helemaal niet erg. Wat wel belangrijk is dat jij laat zien hoe je met die fouten omgaat. Kun je sorry zeggen tegen je kind? En doe je ook écht iets om het recht te zetten? Dát is het gedrag dat kinderen vaak meenemen in de manier waarop ze later zelf met dit soort situaties omgaan.
Eerst met jezelf aan de slag
Wat kun je dan wel doen om je kind zoveel mogelijk positief te beïnvloeden met jouw eigen gedrag? Eigenlijk is het simpel. Onderzoek of je achter je eigen gedrag staat. Negen van de tien keer zal het antwoord ‘ja’ zijn want je gedrag is meestal in lijn met wat je voelt, denkt en vindt. Het kan zijn dat je ontdekt dat je op een paar vlakken gedrag vertoont waar je eigenlijk helemaal niet zo trots of blij mee bent. Misschien snoep je zelf vaak te veel of drink je dagelijks alcohol terwijl je eigenlijk vindt dat je dat beter alleen in het weekend kunt doen. Ook dit is gedrag dat kinderen op latere leeftijd vaak overnemen. Jij hebt het voor hen ‘normaal’ gemaakt. Wil je dat voorkomen, dan is het zaak om eerst met jezelf aan de slag te gaan. Doe het voor jezelf én voor je kinderen. Heb je hulp nodig? Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor advies en begeleiding.
Je kind kijkt juist naar jou wanneer jij niet kijkt
Dan is er nog iets om op te letten. Je kunt namelijk de hele tijd het goede voorbeeld geven als je weet dat je kind op je let, maar wat doe je op de momenten dat je denkt dat je kind niét kijkt? Juist dan kijken en luisteren je kinderen vaak aandachtig naar wat jij doet en zegt. Hun gedrag, gevoel en hun mening wordt dus enorm beïnvloed door het voorbeeld dat jij ongemerkt geeft. Het is belangrijk dat je je hiervan bewust bent. Want de dingen die jij tegen je vrienden zegt, zijn misschien niet altijd de dingen die je aan je kinderen wil meegeven. Daarnaast kunnen jouw emoties je kinderen bang of ongerust maken, zelfs als dat helemaal niet nodig is. Merk je dat een gesprek of een discussie niet meer ‘kind-proof’ is, ga dan even ergens anders zitten of stel het uit tot een ander moment.