Bezuinigen zonder zorgen

Bezuinigen zonder zorgen

Stijgende energieprijzen, hoge benzineprijzen en ook producten in de winkels zijn duurder geworden. Voor veel huishoudens zijn het zware tijden. Bezuinigen op allerlei zaken is soms noodzakelijk om het hoofd boven water te houden. Hoe doe je dat zonder dat je kinderen daar echt last van hebben? 


Niets dan het beste

Voor onze kinderen willen we over het algemeen niets dan het beste. We willen ze een zorgeloze jeugd geven vol gezellige uitjes, mooie vakanties, verjaardagen en feestdagen vol lekker eten en cadeautjes. Maar nu veel mensen de druk van de stijgende prijzen en dalende koopkracht voelen in hun portemonnee, wordt dat voor sommigen steeds lastiger. En dan? Hoe zorg je dat je kinderen niet jouw zorgen hoeven te delen, maar toch ook snappen dat het soms allemaal een beetje minder zal moeten?
 

Omgaan met geld moet je leren

Bedenk om te beginnen dat het héél erg belangrijk is in de opvoeding van kinderen om hen te leren omgaan met geld. Ze zullen later zelf ook keuzes moeten maken om ervoor te zorgen dat ze rondkomen met het geld dat ze hebben. Met die gedachte in het achterhoofd is het dus prima om het met je kinderen te hebben over bezuinigen. Uiteraard als ze daar oud genoeg voor zijn (vanaf een jaar of 7) en het is ook niet de bedoeling dat je ze bang maakt met verhalen over ‘geen eten meer kunnen kopen’.  Je kunt ze wel uitleggen dat prijzen in winkels soms omhoog gaan en dat je dan met het geld dat je hebt wat minder kunt kopen. Hou het simpel en praat vooral met hen hoe jullie als gezin allemaal iets kunnen doen om geld te besparen.
 

Samen is het een stuk makkelijker

Hoewel bezuinigen meestal vooral voortkomt uit noodzaak, kunnen jullie er samen wel het beste van maken. Laat de kinderen meedenken over manieren om minder geld uit te geven. Zo hebben zij het gevoel dat ze ook enige controle hebben over de situatie en het hen niet alleen maar overkomt of wordt opgelegd. Misschien hebben zij zelfs wel ideeën waar je zelf nog helemaal niet bij stil hebt gestaan.
 

Waar kunnen jullie op besparen?

Er zijn een heleboel manieren om te bezuinigen op de kosten. Sommigen daarvan zijn ook nog eens heel goed voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan korter douchen of een warme trui aandoen in plaats van de verwarming hoger zetten. Daarnaast kunnen jullie bezuinigen op dure vakanties door gewoon lekker in eigen land te blijven. Ook kun je ervoor kiezen de auto te laten staan en wat vaker de fiets te pakken. Met de feestdagen voor de deur is het goed om zo snel mogelijk te bespreken hoe jullie die gaan vieren dit jaar. Leg de focus op de gezelligheid en wat minder op de  cadeaus. Het zijn natuurlijk niet de cadeaus die het feestelijke gevoel bepalen. Kleinere of zelfs tweedehands gekochte cadeautjes zijn vaak net zo leuk.
 

Financiële nood? Neem contact op met de gemeente

Hoe jullie het ook gaan aanpakken, probeer het niet als een donkere wolk boven het gezin te laten hangen. Bezuinigen is af en toe gewoon nodig. Het belangrijkste is dat je inzicht blijft houden in je in je inkomsten en uitgaven. Heb je hulp nodige bij het beheren van je financiële zaken? Neem dan gerust contact op met de gemeente. We helpen je graag.