Geel zien

De eerste zeven dagen kan je baby een gele kleur krijgen. We noemen dat ook wel ‘geel zien’.

Geel zien

Waarom geel zien?

De lever van een pasgeboren baby is nog niet helemaal rijp om de stof ‘bilirubine’ uit het bloed te verwerken. Doordat er meer bilirubine in het bloed van je baby is, krijgt je baby een gele kleur.

Kan een gele kleur kwaad?

Is je baby een beetje geel, dan kan dit geen kwaad. Ongeveer de helft van de pasgeboren baby’s wordt een beetje geel. Meestal rond de derde dag na de geboorte. Dit verdwijnt meestal binnen een paar dagen weer. Je kraamverzorgende let hier ook op.

Wanneer moet je hulp inroepen?

Als je baby erg geel wordt of later weer geler wordt, kun je het beste contact opnemen met de verloskundige, huisarts, jeugdarts of kinderarts. Je kraamverzorgende kan dit ook doen voor je.

Een te hoog gehalte aan bilirubine kan namelijk hersenschade veroorzaken. Daarom is het belangrijk om het zo vroeg mogelijk te ontdekken en op tijd de behandeling te starten.

Behandeling in het ziekenhuis

Is het bilirubinegehalte te hoog? Dan wordt de test een dag later herhaald of wordt je baby behandeld in het ziekenhuis. Meestal wordt een baby dan in een couveuse onder een blauwe lamp gelegd. Het blauwe licht zorgt voor afbraak van de bilirubine.

Wat kun je zelf doen als je baby geel ziet?

Geef borstvoeding of flesvoeding op verzoek. Het liefst zo vaak mogelijk. Hoe meer voeding je baby krijgt, hoe meer ontlasting hij produceert. Dat is goed, want bilirubine wordt afgevoerd via de ontlasting. Bespreek het voeden ook altijd met je kraamverzorgende en/of verloskundige.

Geef je baby geen water, want dan drinkt hij minder melk en heeft hij minder ontlasting.

Meer over geel zien

Op de website Babyzietgeel.nl vind je meer informatie over geel zien.