Ramadan en Suikerfeest

Vasten vraagt best veel van je lichaam. Als kinderen hieraan meedoen, is dat vaak pas vanaf de puberteit, omdat hun lichaam na de groeispurt meer kan hebben. Toch kan het voor kinderen nog erg lastig zijn. Goede begeleiding helpt hen hierbij.

Ramadan en Suikerfeest

Gezonde voeding tijdens de ramadan

Op de momenten dat er gegeten mag worden, is het belangrijk dat je kind voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Geef verschillende soorten voedsel. Vezelrijk voedsel geeft extra energie en zorgt voor een verzadigd gevoel. Denk bijvoorbeeld aan rijst, couscous, zuivel, kikkererwten, noten, groente en fruit. Probeer niet te veel vetten en suikers te geven. Beperk bijvoorbeeld gerechten met honing of bladerdeeg. Daar zitten veel calorieën en weinig goede voedingsstoffen in.

Voldoende drinken tijdens de ramadan

Ook tijdens de ramadan heb je nog steeds 1,5 liter water nodig. Vooral op warme dagen is het belangrijk om hier op te letten. Geef je kind ‘s ochtends dus wat extra glazen water.

Voldoende slapen tijdens de ramadan

Doordat er ‘s avonds en ‘s nachts gegeten wordt komt je kind misschien slaap tekort. Tijdens de ramadan is het juist belangrijk dat je kind voldoende energie heeft om de dag door te komen. Vertel dat voldoende slaap belangrijk is. In plaats van vroeg naar bed kan je kind misschien na schooltijd nog even slapen.

Kunnen jonge kinderen ook meedoen?

Het is verstandig om je kind pas volledig mee te laten doen aan de ramadan als het de groeispurt achter de rug heeft. Zolang je kind volop in de groei is, is het extra belangrijk dat het geen voedingsstoffen te kort binnen krijgt. Wil jouw kind graag met de groten meedoen? Vertel dat het niet alleen gaat om het vasten. Laat je kind bijvoorbeeld meedoen aan de andere activiteiten tijdens de ramadan, zoals het bezoeken van zieken en andere mensen die hulp en aandacht nodig hebben. Vaak kunnen ze goed meedoen met een van de acties die de geloofsgemeenschap organiseert. Die vind je bij je eigen moskee of bijvoorbeeld op Instagram. Wil je kind per se aan het vasten meedoen, stel dan voor dat het een aantal uren meedoet, maar toch overdag één gezonde maaltijd eet.

Medicijnen

Gebruikt je kind medicijnen, laat het die dan ook overdag tijdens de ramadan innemen. Zieken hoeven immers niet mee te doen aan het vasten. Medicijnen niet volgens de voorschriften innemen kan problemen geven en zelfs levensgevaarlijk zijn! Overleg in ieder geval met de arts, bij wie je kind in behandeling is, of een medicijnschema aangepast kan worden. Dit geldt trouwens ook voor volwassenen.

Tips tijdens de ramadan

  • Praat met je kind over het vasten, vertel waarom je vast en wat het betekent.
  • Bedenk samen oplossingen voor lastige momenten (erg moe, hongerig of dorstig), plan bijvoorbeeld een middagdutje in of sla de sporttraining een keer over.
  • Je kind heeft misschien minder energie. Probeer je kind toch te stimuleren naar buiten te gaan en op een rustige manier te bewegen. Het is gezond en leidt bovendien de aandacht even af van (niet) eten.
  • Houd er rekening mee dat je kind het soms even niet meer ziet zitten en toch wat eet. Vertel dat je blij bent dat je kind hier eerlijk over is en vertel dat het voor iedereen wel eens moeilijk is.
  • Vertel dat het in de loop van de maand steeds beter gaat. Het lichaam begint er dan aan te wennen.
  • Geef complimenten en beloon je kind. Ook als het vanwege de jonge leeftijd halve dagen meedoet aan het vasten

Verlof Suikerfeest

Scholen in Nederland mogen kinderen vrij geven voor het Suikerfeest. Wil je graag dat je kind vrij krijgt op deze dag? Overleg dit dan met de school.

Zoetigheid tijdens het Suikerfeest

Bij het Suikerfeest hoort natuurlijk lekker eten. Voor kinderen is het heel verleidelijk om veel zoete en vette dingen te eten. Als je niet wilt dat je kind te veel suiker binnen krijgt, maak hier dan afspraken over. Zorg ervoor dat je kind gezond ontbijt en geef het ook gezond eten voordat julllie naar familie gaan voor het feest. Dan neemt je kind later op de dag minder van de ongezondere lekkernijen. Zo kan het meer van de smaak genieten dan van de hoeveelheid. Je kunt sommige zoetigheden natuurlijk ook vervangen door bijvoorbeeld watermeloen of andere gezonde dingen. Help je kind met het kiezen van het lekkers op het feest. Leg de nadruk op het genieten van het samen zijn. De naam Suikerfeest is trouwens niet helemaal correct. Oorspronkelijk is de naam van het feest Eid Al Fitr. Dit betekent ‘het feest van het verbreken van het vasten’.