Problemen met gedrag peuter

Alle peuters zijn weleens druk. Elke peuter gedraagt zich anders en maakt op een andere manier contact. Probeer je kind niet te vergelijken met andere kinderen. Ieder kind is nu eenmaal anders. Ook kan het gedrag van je kind veranderen als het ouder wordt. Toch kun je je als ouders soms zorgen maken over het gedrag van je kind. De band die je kind opbouwt met zijn ouders is heel belangrijk. We noemen dat hechting. Als je peuter zich veilig voelt bij jou, is dat goed voor zijn ontwikkeling en zelfvertrouwen.

Problemen met gedrag peuter

Heel bang

Peuters zijn vaak bang voor vreemde mensen of bang om van hun ouders gescheiden te worden. Over deze eenkennigheid en verlatingsangst hoef je je geen zorgen over te maken. Als de angst lang duurt, heel heftig is of als je kind door de angst niet meer gewoon kan leven, is er misschien meer aan de hand. Op Thuisarts.nl lees je over allerlei soorten angst bij kinderen en wat je kunt doen.

Erg op zichzelf

Reageert je peuter niet op zijn naam? Wil hij niet knuffelen, samen spelen? Brabbelt hij niet, wijst en zwaait hij niet, huilt hij veel? Het zijn verschijnselen, die bij autisme horen. Op Thuisarts.nl lees je hier meer over. Bespreek je zorgen vooral met de jeugdarts op het consultatiebureau van de Jeugdgezondheidszorg.

Te druk?

Druk gedrag en snel afgeleid zijn hoort bij de leeftijd van je peuter. Toch kun je je peuter al wel regels leren door hem te sturen en te stimuleren.. Houd jezelf ook aan afspraken. En vertel je kind het vooral als het iets goed doet. Kinderen groeien van complimenten.

Misschien hoor je mensen zeggen: ‘Hij heeft vast ADHD!’ Weet dat niet alle kinderen die vaak druk zijn, ADHD hebben. Je peuter is bovendien nog wat jong voor die diagnose. Wil je hier toch eens iets over lezen? Kijk dan op Thuisarts.nl.

Hulp zoeken

Maak je je zorgen over dat jouw kind zich anders gedraagt dan andere kinderen? Praat er dan over met de huisarts of de jeugdarts op het consultatiebureau van de Jeugdgezondheidszorg. Zij kunnen je eventueel verwijzen

Meer informatie

Als er bij je peuter een psychisch probleem wordt vastgesteld, wil je daar waarschijnlijk meer over weten. Goede startpunten op internet zijn dan:

  • Kenniscentrum KJP – Informatie over verschillende psychische problemen van kinderen en hoe je goede zorg voor je kind organiseert.
  • Balansdigitaal.nl– van Vereniging Balans voor ouders van kinderen en jongeren die net iets meer, of iets anders, nodig hebben bij het leren of in de opvoeding.