Slaapproblemen
Het is heel normaal dat je baby nog niet doorslaapt. Jonge baby’s hebben nog geen slaapritme. In de loop van het eerste jaar leert je baby het verschil tussen dag en nacht. Je kind leert ‘s nachts langer achter elkaar te slapen en overdag korte dutjes te doen. Het gebeurt ook dat je baby die al wel kon doorslapen dat opeens niet meer doet. Ook dat is normaal. Maar als het vaker gebeurt, is dat natuurlijk lastig. Probeer dan uit te zoeken wat de oorzaak is en daar iets aan te doen. De meeste slaapproblemen zijn tijdelijk en verdwijnen vanzelf na een aantal weken of maanden.
Mogelijke oorzaken van slaapproblemen
- Warmte, kou en lichtinval. Die kunnen ervoor zorgen dat je kind niet doorslaapt.
- Een onrustige omgeving. Denk hierbij aan harde geluiden of mensen die steeds langslopen.
- Spanning, ruzie en onrust in huis.
- Je kind kan ergens bang voor zijn.
- Ziekte. Als je kind ziek is of pijn heeft, kan het ritme in de war zijn.
Een vast ritueel voor het slapengaan helpt
Duidelijkheid en structuur zijn belangrijk. Ook bij het slapengaan. Zorg vooral ‘s avonds voor een positief en rustig ritueel. Doe alles steeds in dezelfde volgorde. Bijvoorbeeld eerst je kind in bad doen, dan de pyjama aantrekken en daarna een verhaaltje voorlezen. Zo leert je kind tot rust komen. Als er dan ooit slaapproblemen komen, heb je een ritueel om op terug te vallen.
Probeer slaapproblemen te voorkomen
Er zijn algemene slaaptips die je kunnen helpen bij het vinden van een slaapritme voor je baby. Voorspelbaarheid, regelmaat en structuur zijn belangrijk om slaapproblemen te voorkomen. Voordat baby’s in slaap vallen, is het vrij normaal dat ze nog even wat pruttelen of huilen. Natuurlijk moet je voorkomen dat je baby overstuur raakt. Maar je kunt je kind wel even rust geven en het de kans geven om zelf weer in slaap te vallen.
Lukt dat niet, troost je kind dan om te voorkomen dat het hard begint te huilen en van streek raakt. Een kind dat overstuur is, valt immers niet zo makkelijk in slaap. Je baby heeft dan meer tijd nodig om zich weer gerust en veilig te voelen. Je kunt je kind wiegen of zacht een liedje zingen. Sommige ouders aaien van achter naar voren over het hoofd en de ogen, terwijl ze sussende geluiden maken.
Hulp zoeken
Heb je het gevoel dat er meer aan de hand is waardoor je baby slecht slaapt, neem dan voor advies contact op met de Jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt.
Als je baby slecht slaapt, heeft dat ook effect op je eigen slaap. Je kunt erg vermoeid zijn. Zorg daarom ook dat je zelf voldoende rust en ontspanning krijgt.