Diarree
Heeft je baby op één dag meer poepluiers met waterige, dunne ontlasting? Dan heeft het diarree. Heel vervelend natuurlijk want diarree gaat vaak samen met buikkrampjes. Gelukkig gaat het meestal vanzelf weer over.
Wat veroorzaakt diarree?
Diarree ontstaat vaak door een virus of door bacteriën. De darmwand raakt ontstoken en kan minder vocht opnemen dan normaal. Daardoor is de ontlasting zo waterig en dun.
Een baby kan ook diarree krijgen door bijvoorbeeld gluten of lactose in het eten, als het een voedselallergie heeft.
Let op dat je baby niet uitdroogt
Baby’s kunnen snel uitdrogen. Als ze diarree hebben, moeten ze vaak ook overgeven en hebben ze koorts. Hierdoor verliezen ze nog meer vocht. Het is daarom belangrijk om ze meer te laten drinken dan normaal.
Wat kun je doen als je baby diarree heeft?
- Blijf de borst of de fles aanbieden, al is het maar in kleine hoeveelheden.
- Geef je baby een dag geen fruithapje of ander eten.
- Geef eventueel extra vocht met ORS.
- Was je handen goed nadat je de baby hebt verschoond. Diarree is meestal besmettelijk en een goede hygiëne is dus belangrijk.
ORS
ORS zorgt ervoor dat je kind niet uitdroogt als het diarree of buikgriep heeft. In ORS zitten speciale suikers (glucose) en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden. Het is een poeder dat je oplost in water. ORS koop je bij de drogist of apotheek.
Tip: ga je op vakantie naar een warm land? Neem dan ORS mee. In een warm klimaat krijgen kinderen eerder buikgriep of diarree. Meng de ORS in het buitenland altijd met water uit een fles en niet met water uit de kraan.
Wanneer moet je meteen de huisarts bellen?
Het is heel belangrijk dat je direct de huisarts belt als:
- Je baby meer dan vier keer per dag diarree heeft.
- Je baby daarbij ook nog spuugt.
- Je baby minder dan twee keer per dag plast.
- Je het vermoeden hebt dat je baby diarree heeft vanwege een ziekte.
- Verandering in voeding niet helpt.
Kijk voor meer informatie op Thuisarts.nl.