Sporten tijdens je zwangerschap: doen of laten?

Yoga

Er groeit een wonder in je buik: een klein nieuw mensje! Je wilt het allerbeste voor hem of haar en doet alles om je zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen. Van alle kanten krijg je goedbedoelde adviezen. Zo ook over wel of niet sporten en (intensief) bewegen. Is het nou wel of niet goed om te sporten tijdens je zwangerschap? Kun je doorgaan met je favoriete sport? Wat kan wel en vooral: wat niet? In dit artikel vind je meer informatie en tips.

Voordelen van sporten als je zwanger bent

Voldoende sporten en bewegen is goed voor iedereen, zeker ook als je zwanger bent. Tijdens en na de zwangerschap sporten zorgt ervoor dat je je fitter voelt. Je hebt ook minder kans op zwangerschapskwalen als zwangerschapsdiabetes. Bovendien ga je zo fit mogelijk de bevalling en kraamtijd in: dat bevordert het herstel. Blijven sporten heeft geen nadelen voor het mensje in je buik als je zwangerschap normaal verloopt en je let op zogenoemde ‘alarmsignalen’ van je lichaam zoals harde buiken of bekkenklachten.

Sporten met een dikke buik: hoe dan?

Om gezond en fit te blijven is het algemene advies om ten minste vijf dagen in de week 30 minuten matig intensief te bewegen. Dit kan door bijvoorbeeld stevig door te wandelen of te fietsen, en natuurlijk door te sporten. Als je al aan sport deed voor je zwangerschap kun je daar vaak mee doorgaan. Een geschikte sport is zwemmen, doordat je in het water gewichtloos bent.

Tips

  • Let bij het sporten dus vooral op de signalen die je lijf je geeft. Daarnaast:
  • Kies voor een bewegingsvorm die lekker voelt bij je veranderende lichaam. Kies geen contactsporten, hoge snelheidssporten, sporten op hoogte of duiken;
  • Verander van activiteit of intensiteit bij bandenpijn of als je buik in de weg zit;
  • Doe vanaf de derde maand geen specifieke oefeningen voor de rechte buikspieren;
  • Voorkom oververhitting door te sporten onder koele omstandigheden en voldoende te drinken;
  • Train je bekkenbodemspieren, dit vermindert de kans op urineverlies;
  • Lever geen maximale krachtsinspanning en zorg voor goed dempend schoeisel;
  • Zoek naar een leuk en goed sport- en beweegprogramma voor zwangeren in de buurt;
  • Zoek bij vragen of klachten altijd contact met je verloskundige of (bekkenbodem)fysiotherapeut.

Meer weten?

In ’Een fittere zwangerschap door sport en bewegen’ vind je meer informatie en tips. Zo bereid je je fit en vitaal voor op een leuke en spannende tijd. Niets staat je in de weg om lekker te (blijven) bewegen!

Logo Kenniscentrum Sport

 

 

https://www.kenniscentrumsport.nl/

Hulp nodig of vragen?